Pengar

Pengar finns inte

Pengar finns inte... Och nu kunde denna sida ha varit slut, om det nu inte var så att just pengar för många är något som upplevs som ytterst verkligt. Och upplevelsen är äkta. Måhända både destruktiv och opraktisk, men ytterst verklig, och det är därför jag ändå tänker ägna ganska stor sida åt just pengar, verkliga eller overkliga. Särskilt som detta är något som verkar uppta så mycket av mångas tid och energi.

Pengar är något vi har konstruerat av ytterst praktiska skäl. Det är helt enklare ett lättare sätt att komma över saker på ett hederligt sätt, än att släpa med sig en ko eller ett stycke av sitt rike som bytessumma.  Och som detta fungerar pengar bra. Men pengarna är bara där istället för kon eller landremsan. Kon och landremsan å sin sida är ett resultat av antingen omvårdnad för den lilla kalven eller vunna krig, och all den energi vi har lagt ner där bakom. Pengarna har inget eget magiskt värde, utan är bara ett substitut för den energi du lagt ner på någon form av uttryck eller arbete.  Och energi är ju oändlig; den kan inte försvinna, bara ändra form. Och ska vi arbeta med pengar, så är det energin vi ska ta avstamp ifrån, och inget annat.

Fattigdomstänkande
Det största problemet som många upplever idag om att inte ha de resurser som de skulle önska grundar sig i ett fattigdomstänkande. Om den ständiga affirmation om brist som bubblar inom så många; "pengar växer inte på träd", "den som spar han har", spara & slösa etc har ett så fast grepp om oss att det kräver en ansträngning att komma förbi detta tänkande om brist i våra liv. Ett nytt sorts tänkande, som inbjuder till att se vår storhet, att se hur vi är värda och förtjänar ekonomiskt välstånd och ger oss chansen att låta Universum hjälpa oss att se att vi faktiskt kan leva i en sådan ekonomisk trygghet att vi kan vila i den, och slippa vara hårda och snåla mot oss själva - på alla nivåer.

Självklart verkar detta lättare att se, och fullt ut ta till sig, när man har ett överflöd av dem - men det behöver faktiskt inte nödvändigtvis vara så.

Håller man på att bli vräkt, har enorma skatteskulder, betalningsanmärkningar och funderar på hur man ska få mat för dagen, så förstår jag att när jag säger att pengar inte betyder något väcker känslan av kvalificerat skitsnack. Och en sådan reaktion är självklart helt i sin ordning. du får känna och reagera på vilket sätt du än önskar. För det är ju så - du väljer att reagera och må just så som du själv väljer.

Jag önskar inte någon bli vräkt, någon få skulder, anmärkningar eller leva i sådan nöd att man inte kan äta - och det jag försöker komma fram till är att färre än vad som gör det idag skulle behöva göra det, om de bara vågade tro på att det är något man kan förändra. Och om du, eller någon annan människa nära dej, befinner sej i den situationen är det fortfarande långt ifrån kört. Men det återkommer vi till senare...
 

Goda pengar
När du använder pengarna för att få ex en kopp kaffe på ett café så använder du pengar av praktiska skäl. Det du egentligen gör är att plocka och rosta bönorna, mala och brygga dem, dreja och diska koppen samt bidra till omkostnaderna för att driva caféet. Men istället för att du gör allt detta, ingår alla som utför detta arbete i en gemensam symbios där du å andra sidan bidrar med något till några andra med det arbete du utför - och för denna energi du lägger ner får du en slags bytesmynt med vilka du kan ersätta andra för din kopp kaffe.

Detta är inget konstigt, och detta är något som du redan reflekterat över eller på någon nivå är införstådd med. Men det kan vara bra att bli påmind om att pengar i sig inte betyder något - utan att det handlar om de arbeten eller uttryck vi lägger ner vår energi på - och sedan värderar i t.ex. antal koppar kaffe…

Pengarna i sig är alltså inget ont. Det är något väldigt praktiskt och fint. Det är egentligen två anledningar som har gjort att pengarna har fått dåligt rykte och gjort att många idag upplever både en destruktion kring dem - och en brist.

Det första sättet är när någon, ofta med olika former av fysiskt och psykiskt våld, vill bryta sig ur symbiosen och ha mer tillbaka för de arbeten och uttryck de lägger ner på det än vad kollektivet gemensamt har kommit överrens om. Vid byteshandel kanske man inte alltid kan få tio säckar vete för ett korn majs - men vissa tycks tro att det alltid är OK, eftersom de kan gömma sig bakom pengarna…

Hur vi använder pengar
Det andra sättet är det vi väljer att använda våra pengar till. Så länge det finns människor som vill ha makt över andra, och som upplever sig kunna köpa den - eftersom det första sättet fortfarande enligt många är det enda sättet att få makt så väljer många att använda dem på våld, fysiskt och psykiskt.

Pengarna är aldrig onda -
det är bara sättet vi väljer att skaffa dem på eller sättet vi väljer att använda dem på
som kan hanteras så att det gagnar väldigt många  - eller ingen alls!

En sund inneboende mekanism som alla har inpräntat i oss själva är att vi möjligaste mån försöker undvika det som är ”ont” och attrahera det som är ”gott”.

När det gäller pengar blir dock detta ofta ett problem för många, i synnerhet om man anser sig vara en Andlig sökare. För det första anser man att pengar är något ”ont” - och följaktligen sänder ut en jämn ström av signaler till sitt Universum att man inte vill ha med det ”onda” att göra. För det andra anser sig många att de har för lite pengar.

Dessa två uttalanden hjälper varandra att accelerera i energi och manifestera just det som man uttalar, nämligen:

Pengar är ont - Det onda ska hålla sig från mej - Pengar ska hålla sig från mej.

Jag vill ha mer pengar - alltså har jag för lite, för hade jag haft tillräckligt skulle jag inte vilja ha mer. Och Livet och Universum kan inget annat än att manifestera och hjälpa oss leva vår sanning - alltså att du har för lite pengar…

Dessa två missförstånd är dock lätta att förändra -
och i samma ögonblick du gör det kommer ditt liv att förändras dramatiskt!

För det första. Njut av pengar - inte av pengarna i sig, utan av det du kan göra med dem t.ex skänka bort dem eller ”köpa” dej själv tid att andas… Se att  pengarna i sig inte är onda, och följaktligen inte något som du måste stöta bort. Se dej själv dessutom värd dem. Om pengar inte är onda, varför skulle du då inte vara värd dem - du är ju värd det bästa! Förminska inte dej själv och pruta inte på ditt eget värde. Tillåt dej själv att ta emot flödet, och ha modet och viljan att faktiskt stå upp för det som du anser att du är värd. Då talar du dessutom om för din omgivning, och Universum, att du faktiskt är värd något. Att du är värd precis det som du anser dej vara värd.

För det andra. Lev som om du har pengar. Lev som om du har det du behöver. Jag säger inte att du ska leva som om du hade en orimlig summa pengar i denna sekund och dra på dej skulder! Jag säger inte att det är omöjligt att omedelbart få en orimligt stor summa pengar - men om det inte är din förvissning så börja med att se att du har en krona i överskott med vilken du kan skänka ett litet leende till någon.

Det hela är egentligen lika enkelt sagt som det kan vara svårt att göra - det är jag den första ett medge. Men bara tills vi bestämmer oss för att det ska vara lätt.

Det handlar om att vara det vi vill vara - det vi är. När det gäller allt.

Vill du ha lycka, så ge lycka. Då omprogrammerar du snabbt ditt under och övermedvetna till att vara lycklig - för du kan ju inte ge bort något du inte har eller är själv.

Ge bort det du vill ha mer av. Det är mycket enkelt!

Vill du ha världslig rikedom, så ge bort något av det du ger. Då omprogrammerar du snabbt ditt under och övermedvetna till att ha ett världsligt och ekonomiskt överskott - för du kan ju inte ge bort något du inte har.

Jag menar inte att du ska ge bort allt du äger för att känna dej rik. Jag menar att du har alltid en krona mer än någon annan - ge bort den. När du går förbi en tiggare så tveka inte innan du sticker ner handen i fickan och plockar upp några mynt. Begränsar du dej genom att tänka att du ska spara dem, så talar du om för dej själv att du inte har tillräckligt, och stoppar på så sätt effektivt alla andra impulser att ta del av ännu mer ekonomiskt överflöd. För du har redan bestämt dej för att du inte har tillräckligt.

Och eftersom Universum, och vi själva, bara rakt av förverkligar alla våra önskningar så fort de är uttalade så blir din affirmation, om att du inte har tillräckligt, omedelbart manifesterad. Precis enligt din utsaga.

Om du däremot sticker ner handen i fickan och bara drar upp ett antal så talar du om för dej själv att du faktiskt har ett överflöd, för hur skulle du annars kunna ge bort något! Begränsa dej inte genom att mynt leta efter enkronorna och gallra ut tiokronorna för Då blir din utsaga att du inte har tillräckligt. Plocka medvetet fram tiokronorna och gallra ur enkronorna. du kommer alltid få en ny tiokrona, om du skänker vidare den du har, för du har redan bestämt dej för att du har ett överflöd!

Och eftersom Universum, och vi själva, bara rakt av förverkligar alla våra önskningar så fort de är uttalade så blir din affirmation, om att du har ett överskott, omedelbart manifesterad. Precis enligt din utsaga.

Exempel från verkligheten
En person jag hade på en workshop som handlade om Universums flöden hade tagit en lott på vägen till en av träffarna, och vunnit 5000 kronor! Hon var överväldigad över sin egen kraft och hur hon själv genom att tillåta det ske hade låtit flödet stå henne bi. Men istället för att njuta av ögonblicket och verkligen se sig själv fullt ut och på alla nivåer värdig pengarna, mässade hon ”jag tror inte det är sant”, ”det är otroligt” och ”sånt här händer inte mej”.

Och mycket riktigt. Det gick inte många dagar innan hennes kyl och frys gick sönder och hon tvingades köpa nya för en summa av nästan exakt 5000 kr. Universum hade snabbt anammat hennes känsla av att hon faktiskt kanske var värd lite extra flöde, men lika snabbt också besannat hennes nästa affirmation som var att hon minsann inte var värdig detta.

Vid ett annat tillfälle gav deltagarna vid en workshop kraftfull healing till en av våra vänner för att han skulle bli frisk från sin tunga förkylning. Efter bara någon timme hade han snutit ut det sista av sjukdomen och kände sej fullständigt frisk och kry! Han kunde knappt tro att det var sant. Eftersom han var på workshopen för att arbeta just med sin tillit, vände sig dock den snabbt mot honom och han började tala om hur han egentligen inte tror på att healing kan verka så snabbt, och att han aldrig trodde han skulle känna något. Han upprepade mantrat om att healing inte biter på honom så många gånger att när han vaknade nästa morgon hade det slagit in. Han hade så hög feber och var så illa däran att han inte kunde fullfölja workshopen.

Å andra sidan blev just denna upplevelse det starkaste minne för denna deltagare, och han hade aldrig kommit till denna insikt om det inte hade hänt. Så det faktum att han missade workshopen var naturligtvis det bästa som kunde hända, och anledningen till att han var just där, just då.

Den gamla klichén; var försiktig med vad du ber om, för du kommer att få det, står sig fortfarande!

Tanken och handlandet
Tanken och det fysiska handlandet är helt förenat med vartannat. du kan affirmera att du har oändligt med pengar, men sedan leva som om du inte hade en krona. Då kommer du inte känna att du verkligen har allt det där överflödet du affirmerat.

Du kan också låtsas att du lever som om du har ett överflöd i den fysiska handlingen, men bara med den bakomliggande tanken att du själv ska få mer - för att du redan har så lite.

Du kommer aldrig att kunna lura dej själv på detta sätt, och samtidigt nå fram till de mål du önskar, för då talar du hela tiden om för dej själv att du inte har tillräckligt… och du är alldeles för smart för det. du kan inte lura dej själv, för ditt medvetna och undermedvetna genomskådar självklart detta omedelbart!

Du har allt du väljer att ha, men du kommer att uppleva det först när du verkligen vet att det är sant!

Att ge till tiggaren gör du dessutom egentligen mycket för din egen skull, inte bara för hans eller hennes skull, för i denna ”själviskhet” föds det sanna deltagandet i andras värld.

Jag vet inte hur många gånger jag har hört människor säga att de minsann inte tänker ge till en tiggare som ser ut att vara på väg att använda varje öre till sprit eller cigaretter. Jag har full respekt för alla de som själva väljer att avstå från både sprit och cigaretter, på samma sätt som jag respekterar de som inte gör det. Det är helt och hållet deras val. Det människor sedan gör när de väljer att ex inte ge pengar till en tiggare, för att den skulle göra det ena eller andra för pengarna, är att effektivt stänga av sitt eget flöde.

Om att ge
När man ger något med förbehåll saknar det den villkorslös som jag tror är så viktig. Man fråntar mottagaren rätten att själv fatta sina egna beslut kring sitt liv och möjligheten att ta ansvar för det. Och dessutom ger man sig inte själv gåvan av att uppleva sant givande, eftersom man inte ger bort något av hela sitt hjärta, utan vill fortsätta kontrollera det. Man vill fortsätta äga rätten att bestämma hur pengarna ska användas. Man vill egentligen behålla makten över pengarna. I samma ögonblick bekräftar man också för sig själv att det är något som är viktigt att hålla fast i, och att Universum inte är berett att förse mej med det överflöd och det välstånd som jag någonstans ändå känner att jag är värd. Så är man återigen fast i den spiral av begränsningar och begär som vi talar om här.

Jag vet många som har fått ex ett klädesplagg eller en möbel från en vän eller familjemedlem. När de sedan valt att ge detta vidare, slänga det, sy om eller skänka bort det har den ursprungliga ägaren blivit stött för att den som fick ta emot prylarna inte använde dem på det sätt som de hade tänkt sig. De har alltså inte givit bort något, utan har bara upplåtit en del av sig själva, och sin energi, under vissa, ofta outtalade, förbehåll. Och i samma ögonblick har också de snörpt det flöde som strömmar genom deras liv.

Jag läste nyligen i tidningen om en man som vunnit 4 miljoner på lotto. Två veckor senare hade de som ägde lotteriet hört av sig till mannen och sagt att vinsten tyvärr var felaktigt utställd pga ett tryckfel, och att mannen inte kunde räkna med att få en enda krona.

På samma sätt vill vi ju när vi tar emot något, verkligen få det. Vi vill veta att vi nu är förvaltare, ägare och ansvariga för det vi fått, och vi vill inte att någon annan ska komma två veckor senare och tala om för oss hur vi egentligen skulle ha hanterat det som vi trodde att vi fick.

Det är detta jag menar med givande, och att ge utan förbehåll. För det är då du verkligen ger bort något, och på en annan nivå samtidigt förbereder dej själv på att få ta emot! Men när du fullt ut ger bort något, är det inte längre ditt att vare sig värdera, kontrollera eller styra över. Och detta är den fantastiska insikten om givande och mottagande. Verkligt givande och villkorslöst mottagande. 

För genom att ge till tiggaren med stort hjärta kommer du uppleva glädjen i att leva i överflöd, i att känna hur härligt det är att ge för att du har så mycket att ge. Denna lycka, den glädje, kommer du vilja uppleva igen. Och igen. Och igen. På så sätt sporrar du dej själv att ge och ge - vilket ju i förlängningen kommer andra till del. Men förneka inte glädjen i att ösa ur din egen generositet, njut när du ger. Njut av ditt överflöd, och skapa på så sätt mer!

Att ge tionde
En gammal tradition, i synnerhet inom de kretsar som ägnar sig åt olika former av välgörenhet, är att ge tionde. Och metoden är lika enkel som den är kraftfull! Den går ut på att fysiskt manifestera andigheten och flödet i sitt liv, genom att låta var tionde krona man tjänar gå till just dessa sakerna; att skänka en gåva till en organisation, en kyrka eller ett annat välgörande ändamål (som något av dessa).

Det kan också vara en kurs, ett samtal, en workshop, en bok eller något annat som helt och hållet går ut på att föra in villkorslösheten och upplysningen i ditt eller andras liv. Det kan också vara så att man lägger tionde på mellanskillnaden till att handla något som ex. är handtillverkat, lokalt, ekologiskt eller Rättvisemärkt. Vad det än är som går i Andlighetens tecken. Det enda som är verkligt viktigt är att du ger eller använder dessa pengar medvetet, och utan förbehåll. Att låta dem bli en manifestation av fullständigt villkorslöshet.

När du ger tionde med detta i återtanke skänker du tillbaka till universum det som du en gång fått. Detta är något som man gör med glädje i hjärtat eftersom man vet att det i slutändan, vad man än väljer, är något som kommer alla till gagn. Och eftersom man vill kunna skänka ännu mer, upplysas ännu mer och rädda ännu mer ser, men fortfarande bara ge tionde, kommer automatiskt flödet av pengar i livet ökar. Den naturliga, självklara och oomtvistliga affirmationen som går ut till Universum är att vilja ge mer tionde, och följaktligen måste mer pengar strömma in i livet för att det ska vara möjligt.

Sa jag inte det - Lika enkel som den är kraftfull! I samma ögonblick som man förstår denna välståndsmeditations storhet finns det inget som stoppar den från att bli precis hur stor som helst i ditt liv!

Många människor upplever att de omöjligen kan ge tionde, eftersom de befinner sig en trång ekonomisk situation, och tänker vänta tills de har det lite bättre ställt. Men då missar man dessvärre lite av poängen med denna välståndsövning. För ju mer trängd man känner sig, och ju mer fast i ett tänkande av otillräcklighet man befinner sig, i desto större behov är man av att en gång för alla förändra dessa destruktiva tankebanor.

Brister beror ju i slutändan, som vi talat en hel del om här, på brister vi har i vår mentala attityd gentemot vår situation, och ju snabbare vi kan förändra denna attityd desto fortare kommer vi också uppleva hur vår situation förändras. Och att ge tionde är en av de mest effektiva sätten att verkligen leva som om man redan är i det tillstånd av överflöd som man eftersöker. Universum kan inget annat än att bekräfta detta och låta det manifesteras i våra liv!  

hem