Meditation
Den största kraftkällan

Vilka mål du än har i livet, eller hur du än lever tror jag det är viktigt för oss alla att skaffa kunskapen att kontakta och bege sig till sin egen inre stillhet. Ett mentalt och andligt inre rum för frid, beskydd och utveckling. Meditation är inte ett lättsamt sätt att fly från världens krav, ångest och prestationer - utan snarare ett kraftfullt redskap att konfrontera, bearbeta och frigöra sig från detsamma. När du väl tagit dig tid att börja meditera, lagt energi på att få dina meditationer djupa, regelbundna och behagliga så är jag övertygad om att de kommer förändra Ditt liv dramatiskt.

Många var de som inte ännu provat meditation eller haft andra upplevelser av ickefysiska tillstånd och för inte länge sedan trodde att det var något mystiskt eller verklighetsfrånvänt. Men idag är väl de flesta medvetna om tankens kraft och vikten av att kunna fokusera. Idrottspsykologer, kändisar och populärpsykologiska strömningar har banat väg för meditationen att komma in i varje hem och till varje människa, utan att man ska stämplas som märkvärdig eller konstig. Jag tror dock man måste prova själv för att verkligen förstå vad det handlar om. Det går inte att läsa sig till, lika lite som det går att läsa sig till Kärlek eller Glädje.

Jag tror också många redan är mästare på att meditera, de vet bara inte om det. De tror inte att deras dagdrömmande på bussen på väg till jobbet eller deras långa varma bad är meditation. De tror inte att man kan komma in i något som liknar ett meditativt tillstånd när man ex. diskar eller älskar. Meditation måste inte innebära att man sitter i obekväma sittpositioner och rabblar ord man inte förstår, eller att man måste meditera minst 4 timmar om dagen för att det ska ha någon effekt alls. Hade det varit så tror jag inte många hade orkat fortsätta. 30 sekunders medvetenhet är bättre än 30 minuters slentrianmässigt mediterande, och 30 sekunder varje dag upplever jag mycket bättre än 30 minuter varje vecka. Det handlar inte så mycket om kvantitet som om kvalitet och regelbundenhet.

Meditation är ju egentligen bara de verksamheter vi utför med ett koncentrerat sinne - och det är först när vi vill ha ut något extra av dem som vi kan börja styra dem och utveckla dem - man kan egentligen göra vad som helst till en meditation. Meditation ska ju vara roligt, enkelt - och kraftfullt. Och jag tror det blir extra kraftfullt när det är enkelt. Och roligt. Och såklart extra roligt när det blir kraftfullt... Du ser - en spiral av goda händelser - bara man provar

Har Du någonsin undrat vart stearinljusets flamma tar vägen när Du blåst ut den?
Är den borta för alltid eller fortsätter den att existera i någon annan form?

~ Guy Murchie ~

Jag tror det finns lika många sätt att meditera som det finns människor som gör det - och det viktiga till en början tror jag är att finna de vägar som passa Dig, för att hålla kvar lusten och kunna fördjupa Din meditation. Alla sätt ger olika återklang, och de som känns bäst för Dej just nu, är antagligen de som du ska börja prova ut - ge en ordentlig chans. Vissa övningar kanske väcker ett enormt motstånd till en början, men Du känner att i längden är det säkert fantastiskt frigörande etc. Inget sätt är "bättre" än något annat - de är bara annorlunda! Och Du får helt enkelt lita på Din intuition och Ditt högre jag att de sätt som Du använder Dig mest av verkligen är Ditt Sätt, just nu.

Det finns mängder av litteratur och websites med meditationer, så jag gör inga som helst anspråk på att täcka det, men för den som vill börja leta nämner jag bara några av de vanligaste formerna av meditation.

Andning
Andningen är grunden för väldigt många som mediterar. Att antingen styra den genom att med riktigt djupa andetag locka kroppen till en djupare och djupare fysisk avslappning - och därigenom låta sinnet koppla av. 
Du kan också iaktta Din andning och följa dess naturliga flöde - observera hur luften rör sig in och ut och fokusera på exakt hur det känns.

Musik
Du kanske finner att viss new-age musik eller särskilda klassiska stycken hjälper till att rensa huvudet från pågående tankar. För de som inte mediterat så mycket är detta ofta ett effektivt hjälpmedel att behålla koncentrationen.

Mantra
Upprepandet av ett enda ord, ljud eller fras ger en stark kraft som kan blockera andra störande tankar. Du kanske vill fokusera på ett heligt ord eller ett ord som är meningsfullt för Dej personligen. Du upprepar det sedan högt, elelr tyst inom Dej själv, kanske i takt med Din andning.

Affirmationer
Affirmationer är inre bilder, som att spela upp en film för sitt inre. Du kan antingen styra den själv med målprojucering för att uppnå speciella mål, eller låta Ditt Högre Jag visa och guida Dej och låta Dej ta del av viktiga information från Dej själv - Till Dej själv.

Ljus
Ett tänt stearinsljus kan fungera som ett fridfullt fokuseringsobjekt om Du föredrar att meditera med öppna ögon - att bli Ett med ljusets låga.

TM
På 60-talet populariserade Maharishi Mahesh Yogi den Transcendentala Meditationen (TM) som använder sig av personliga mantran för att fokusera sig och för att återklinga friden både mentalt och känslomässigt. TM har dragit till sig många anhängare och är än idag en mycket utbredd teknik. 
Vill Du prova TM hör av Dej till Ditt lokala TM-center.

Mental träning
Ett sätt att öva upp sin förmåga att hålla koncentrationen och samtidigt stänga ute snurrande tankar kan vara att räkna baklänges. Räkna t.ex. från 100 ner till noll genom att verkligen se, uppleva och känna varje siffra - och låta det bli lugnt och samtidigt rytmiskt genom att sammankoppla det med Din andring. Öka sedan till 200, 500  etc...

Guidade meditationer
Detta är ett av de allra enklaste sätten att komma igång med meditaiton. Och att fortsätta. En ledd meditation kan vara otroligt kraftfullt också för den som mediterat i många år. Inga förkunskaper krävs, utan det är bara att sätta sej bekvämt, sätta på meditationen och låta det inre och fantasin göra resten.s

Guidad meditation ca 15 min. Resan inåt.
Guidad meditation ca 15 min. Resan utåt

Meditationerna öppnar sej i din mediaspelare, och är ca 15Mb stora.