Kristaller
Moder jord i sin mest gnistrande form

I många tusen år har människan använt kristaller och stenar i healing, beskydd, som smycken eller bara som prydnad. Jag återupptäcker också själv kristallernas verkan och skönhet hela tiden, och medverkar mer än gärna till att andra också får lov att göra det.

Inom nästan alla kulturer har man hittat tecken som visar på att urbefolkningarna har använt sig av kristaller - både till skydd och till magi. De användes till att behandla vattnet, maten, växter, djur och människor. Efter det har präster, medicinmän, shamaner och kungliga fortsatt att använda kristaller och stenar. På otaliga ställen i Bibeln beskrivs hur hur man använt ädelstenar i rituella samanhang. Exempelvis beskrivs i Andra Mosebok hur Moses får en noggrann beskrivning av Gud för att göra en bröstsköld åt sin bror Aron och hur tolv ädelstenar i fyra rader ska skänka Gudomlig kraft.

Aboriginerna i Australien kallar Berkskristallen för wiradjuri, eller "stelnat ljus", nerkastat till jorden av Baiame (den Högste) som sitter på en tron av kristall. Huicholind indianerna i Sierra Madre i Mexico tror att när en Shaman dör så färdas hans eller hennes själv till en plats ovan molen och återvänder sedan till jorden i form av en Bergskristall. Präster och munkar i Himalaya har sedan gammalt slipat sina kristaller under flera generationer tills de ansågs färdiga att användas - nämligen som hjälpmedel att se in i framtiden. Listan på var och hur kristallerna har används på jorden, och annorstädes,  kan göras i det närmaste oändligt lång, och det enda vi i vårt moderna samhälle behöver göra är att återta och på nytt lära oss att använda de fantastiska gåvor som Moder Jord skänk oss i kristaller och stenar.

Egentligen är alla stenar kristaller, och det är för att de har en viss struktur eller uppbyggnad som man bara kallar vissa för just kristaller. De minsta byggstenarna vi känner till idag, och som allt är uppbyggt av, rör på sig. Beroende på sammansättning, svänger olika saker med olika frekvens.  Stenar och kristaller är en av de mest stabila formerna av materia i hela universum.  Det är antagligen också därför som vi kan använda dem till att eftersträva balans. Det är något som den moderna vetenskapen också har dragit nytta av och de används i bland annat klockor, datorer, radio apparater, pacemakers, laser och akupunkturnålar. Däremot är så kallade kristaller som finns i kristallkronor och liknande nästan alltid gjorda av glas med tillsats av bly.

Kristaller har skapats av enorma krafter i jordens inre genom årmiljonerna. Man kan säga att de har blivit ett batteri som håller enorma mängder energi. Människokroppen och stenar består i stort sett av samma materia kvarts, kisel och vatten. Men till skillnad från rena stenar så kan kroppens vibrationsfrekvens bli oharmonisk. Till exempel när vi stressar, tänker negativa tankar, äter fel mat, tar medicin, sover för lite, har ont eller inte är lyckliga så skapas en obalans i vårt energifält. Deras struktur gör att dom kan absorbera, fokusera eller sända ut subtila energifält. Ingen vet riktigt hur deras energi förs över på oss men dom flesta tror att det är via vår Aura. Vetenskapsmän har kunnat bevisa att en kristall som placeras i ett energifält kan fånga upp den energin och behålla den. Du påverkas också av energin! Håller du i en kristall påverkas du omedelbart, ligger den däremot i rummet eller nära oss på något annat sätt så påverkar den oss genom att ge sin energi.  

Stenar verkar milt upplösande på sjukdomar och obalanser och kan arbeta på människor, djur och miljöer. Precis som vid nästan all medicin arbetar stenarna med orsaken till obalansen, och inte bara mildrar symtomen som vanlig medicin, så tar det längre tid innan stenen har gjort sitt jobb men effekten stannar kvar längre. För att behålla balansen bör behandlingen upprepas flera gånger eller så kan man bära en sten under en längre period. Vill du att förändringen ska bli permanent bör du såklart också fundera över den ovana som skapade obalansen från början. Med hjälp av kristaller kan vi vidga vårt medvetande, aktivera vår intuition, skärpa sinnen och intellekt, fokusera våra helande förmågor, stärka vårt nervsystem och våra energifält.

Att skaffa en egen sten
När Du vill välja ut en sten att använda i Ditt liv är det inte nödvändigt att i förväg "läsa på" om vilken kristall som passar dig bäst för tillfället. Ta Dej istället gott om tid vid kristallerna och känn själv istället efter i affären. Du känner relativt lätt vilka/vilken du behöver. När Du vet vilken sorts kristall Du vill ha, återstår att välja ett exemplar. Det är heller inte så svårt. Ta upp några olika och känn på dem. Titta på dem, är det kanske någon som tilltalar Dej extra mycket, är särskilt vacker eller som direkt ramlar i Din hand? Ibland är det så enkelt att man direkt kan stoppa ner handen och ta upp "sin" kristall på en gång.

Vårda Dina kristaller
Oändligt mycket har skrivits om hur man ska rena sina stenar, en del mer dogmatiskt än annat. Det viktigaste tror jag dock är att man kommer ihåg att det är energier vi talar om - att det är ett andligt tänkande som genomsyrar användandet av kristaller. Jag tror inte att en sten blir särskilt  ren av man utför vissa procedurer och ceremonier. I synnerhet inte som vissa förespråkar det ena och förkastar det andra, och vice versa. Salt, rök, vatten, månljus eller solstrålar har använts, och det gemensamma med alla dessa är att det är något vi beslutar ska rena stenen - och då blir den också ren. Just för att man bestämt sig för att något gör en sten ren.

   Stenen är ren om Du tänker den ren. Ta Den i Din hand, titta på den,
Projicera en tanke, ett ljus, lite kärlek till den - och se, den är ren!

Vissa stenar är dessutom extremt känsliga för olika saker. Malakiten tål inte vatten, medan akvamarinen älskar vatten. Appoffyliten är känslig för salt medan bergskristallen inte tar någon skada. Celestinen tål ingenting, medan pyriten tål allt - utom att Du tapper den på hårda golv. Det varje mineral och kristall däremot tål är att bli tagen i handen, tänker på med kärlek, talad med, njuten av och fylld med våra ljusa tankar. Om du bestämmer Dej för att den är ren, eller programmerad för en viss sak, så spelar det ingen roll om du först låter den bada i månljus och sedan färdas över sju järsgårdar. Den är ren! Om det däremot är det som krävs för att du verkligen ska tro på det - då är det det du ska göra. Vi har alla våra sanningar. Vi ska leva dem, återskapa dem och njuta av dem - men aldrig låta andra bestämma dem åt oss!